Mehanizmi stimulacije fosfolipaze C endotelinima u proksimalnim kanalićima štakorskog bubrega : doktorska disertacija - Knotek, Mladen (M. Knotek, 1996)
Sažetak: Mehanizmi stimulacije fosfolipaze C (PLC) endotelinima istraživani su u proksimalnim kanalićima (PT) štakorskog bubrega. Endotelin (ET)-1, ET-2, ET-3 i sarafotiksin S6c (S6c) stimulirali su PLC u svježe izoliranim stanicama PT, ET-1, ET-2 i S6c izazvali su porast koncentracije 1,2-diacilglicerola (DAG), inozitol 1,4,5-trifosfata (InsP3) i fosfokolina (Pcho) u stanicama PT što ukazuje na stimulaciju PLC specifične za fosfatidilinozitol (PtdIns) i fosfatidilkolin (PtdCho). ET-3 je potaknuo stvaranje samo DAG-a i PCho što govori u prilog stimulacije PtdCho-specifične PLC. Nakon izlaganja bubrežnih ploški ET-1, ET-2 i ET-3 kao i S6c koncentracija DAG-a porasla je u četkastim membranama (BBM).