Ispitivanje primjenjivosti različitih sustava vezanih posrednika u fiksnoj protetici : doktorska disertacija - Vojvodić, Denis (D. Vojvodić, 1996)
Sažetak: Već odavno je poznat problem nastanka granične pukotine između polimerne fasete i metalne podloge, kao posljedice polimerizacijske kontrakcije, različitih koeficijenata termičkog rastezanja i upijanja tekućine. Stoga postoji realna mogućnost ulaska bakterija i ostataka hrane u područje granične pukotine što estetski i higijenski diskreditira protetski rad, a ujedno oslabljuje vezu fasete s metalnom podlogom i često dovodi do loma i odvajanja fasete. Kako bi se izbjegao nastanak granične pukotine i eliminirale sve njene negativne posljedice, dentalna industrija je razvila čitav niz različitih veznih posrednika.