Ispitivanje primjenjivosti različitih sustava vezanih posrednika u fiksnoj protetici : doktorska disertacija - Vojvodić, Denis; Predanić-Gašparac, Hanzi; Indof, Janez; Jerolimov, Vjekoslav; Valentić-Peruzović, Melita; Anić, Ivica, stomatolog (Zagreb : D. Vojvodić, 1996)
Sažetak: Već odavno je poznat problem nastanka granične pukotine između polimerne fasete i metalne podloge, kao posljedice polimerizacijske kontrakcije, različitih koeficijenata termičkog rastezanja i upijanja tekućine. Stoga postoji realna mogućnost ulaska bakterija i ostataka hrane u područje granične pukotine što estetski i higijenski diskreditira protetski rad, a ujedno oslabljuje vezu fasete s metalnom podlogom i često dovodi do loma i odvajanja fasete. Kako bi se izbjegao nastanak granične pukotine i eliminirale sve njene negativne posljedice, dentalna industrija je razvila čitav niz različitih veznih posrednika.
U ovoj disertaciji ispitivana su četiri sustava veznih posrednika (Silicoater, Kevloc, OVS i AD) različitih po načinu rada i koncepciji veze, uporabljeni na Ag-Pd (Auropal SE) i Co-Cr (Basil S) leguri, a testirani na smična opterećenja: 24 sata nakon polimerizacije uzoraka, nakon četiri tjedna pohranjivanja u vodi temperature 37 C i nakon postupka cikličkih promjena temperature vodenog miljea, tkz. termocikliranja. Svrha ove disertacije bila je istražiti vezne vrijednosti ispitivanih veznih posrednika, mikroskopski pregledati lomne površine uzoraka i presjeke veznih slojeva uzoraka. Kako polimerni dijelovi uzoraka nisu električno vodljivi to elektronska mikroskopija ne daje uvijek zadovoljavajuće rezultate. Stoga je u ovom istraživanju uporabljen svjetlosni mikroskop Olympus BH2-UMA uz podršku kompjutorskog analizatora slike Leco L2001.
Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da uporabljeni vezni sustav (osim AD sustava) onemogućuju razvoj granične pukotine, no vrijednosti čvrstoće veze međusobno se statistički značajno razlikuju. Stalne vezne vrijednosti, bez obzira na postupke umjetnog ostarivanja, postigao je jedino OVS vezni postupak. Najnoviji vezni postupak - Kevloc, ostvario je osobito visoke vezne vrijednosti 24 sata nakon polimerizacije, no te vezne vrijednosti značajno su pale nakon pohranjivanja uzoraka u vodi i termocikliranja. Istu raspodjelu rezultata pokazao je i Silicoater postupak. Vrijednosti ostvarene AD veznim sustavom statistički nisu bile zanačajno bolje od dosadašnjeg načina rada.
Na kraju valja dodati da je u ovom istraživanju analizator slike pružio veliku pomoć, pa ga stoga valja preporučiti kao standardnu opremu za buduća istraživanja u području dentalnih materijala.
Summary: The problem of the gap formation between vaneer and metal, as a result of polymerisation contraction, different coefficients of thermal expansion and liquid absorption is widely known. So, there is a possibility for bacteria and food remains to enter the marginal gap and to discredit prosthetic appliance aestheticaly and hygienicaly. Also, it weakens the bond strenght between veneer and metal surface that often leads to detachment of the veneer. Dental industry has developed many bonding systems to avoid the rise of marginal gap with all its consequences. In this dissertation four bonding systems were investigated, different in technique and in bond conception, and were applied on Ag-Pd (Auropal SE) and Co-Cr (Basil S) alloy.
The specimens were tested with shear test 24 hours after polymerisation, after four weeks immersion in water 37 C temperature and after thermocycling. The aim of this study was to determine the shear bond strengths of investigated bonding systems and to perform microscopic examination of the breakdown surfaces of specimens, as well as their cuts. As polymer parts of the specimens are not electically conductible, electronic microscopy does not always provide satisfactory results. Therefore, in this investigation light microscope Olympus UMA-BH2 was used, supported with computer image analyser Leco L2001.
According to the data obtained it can be concluded that bonding systems hereby used (except AD system) prevent from rising of marginal gap, but with the significantly different bond strengths.Constant bond strengths, despite the ageing treatments used, were obtained by OVS technique. The newest bonding system - Kevloc obtained exceptionally high bond strengths tested 24 hours after polymerisation, but they were significantly reduced after immersion in water and thermocycling. Such a distribution of bond strengths performed Silicoater technique, too. The bond strength values of AD bonding system were not significantly better from classic veneering procedure. At the end, it should be mentioned that image analyser was of great help in this investigation, and should became a standard equipment for dental materials research.
Doktor biomedicinskih znanosti - stomatologija
mentori: Hanzi Predanić-Gašparac, Janez Indof; Komisija za ocjenu: Vjekoslav Jerolimov, Hanzi Predanić-Gašparac, Janez Indof, Melita Valentić-Peruzović; Komisija za obranu: Vjekoslav Jerolimov, Hanzi Predanić-Gašparac, Janez Indof, Ivica Anić; datum obrane: 18.07.1996; datum promocije: 13.12.1996.
Sveučilište u Zagrebu, Stomatološki fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 120-132
Summary
Keywords: Protetički materijali -- Polietilenska vlakna