Mjerenje inhibitora mehanizma multiksenobiotičke otpornosti u vodenom okolišu : doktorska disertacija - Pivčević, Branka (B. Pivčević, 1995)
Sažetak: Svim do danas ispitanim vodenim organizmima svojstven je mehanizam istovremene otpornosti na više ksenobiotika (eng. multixenobiotic resistance, MXR), koji predstavlja dio prirodnog obrambenog sustava tih organizama za obranu od endogenih metabolita i ksenobiotika iz okoliša. Taj mehanizam, koristeći membranski P-glikoprotein, izbacuje iz stanice relativno hidrofobne tvari, sprečavajući njihovu akumulaciju u stanici. Neke tvari mogu inhibirati i blokirati djelovanje P-glikoproteinske pumpe. Takve tvari, nazvane MXR-inhibitori, ili kemosenzitizatori, same po sebi mogu biti i neotrovne, ali blokirajući MXR mehanizam mogu uzrokovati povećanu akumulaciju drugih otrovnih ksenobiotika, s mogućim patobiološkim posljedicama za vodeni organizam.