Ekološka i biogeografska analiza faune mnogočetinaša (Annelida, Polychaeta) Jadranskog mora : doktorska disertacija - Zahtila, Elvis (E. Zahtila, 1995)
Sažetak: Cilj ovog rada bio je kritičkom analizom izvornih navoda te obradom vlastitog materijala utvrditi taksonomske, ekološke i biogeografske značajke faune mnogočetinaša (Annelida, Polychaeta) Jadranskog mora. Rad prikazuje rezultate obrade 653 uzoraka mnogočetinaša sakupljenih u Jadranu između 1960. i 1995. godine na 364 postaje. Uzorci su sakupljani u svim priobalnim područjima hrvatskog dijela Jadrana i u međunarodnim vodama sjevernog Jadrana. Za uzorkovanja na mekanim dnima različite kakvoće koristila su se: grabila Van Veen površine 0.1m2 i Petersen površine 0.2 m2 i 0.05 m2, kvalitativna dređa (tip mušular) i kvantitativna dređa koju je konstruirao Riedl, te ribarska koča. Uzorci s tvrdog dna strugani su i skidani nožem ili skalpelom s obale (u mediolitoralu), ili za ronjenja autonomnom ronilačkom opremom ili u apnei.