Utjecaj dugoročnih promjena oceanografskih svojstava na koncentraciju hranjivih soli u sjevernom Jadranu : doktorska disertacija - Ivančić, Ingrid (I. Ivančić, 1995)
Sažetak: Podaci obrađeni u ovom radu sakupljeni su u razdoblju od 1970.-1992. godine na pet postaja profila ušće rijeke Po-Rovinj. Također, korišteni su i podaci o protoku rijeke Po. Ukupno je obrađeno oko 5000 podataka za oceanografske parametre, te koncentracije hranjivih soli i kisika, kao i 27000 podataka o protoku rijeke Po. Na temelju navedenih podataka opisan je godišnji model za oceanografske parametre, koncentraciju hranjivih soli i kisika u sjevernom Jadranu, te za protok rijeke Po. Prema godišnjim modelima parametara definirano je pet karakterističnih oceanografskih sezona u kojima procesi koji određuju hidrografske uvjete, te koncentracije hranjivih soli i kisika prevladavaju nad drugim.