Adsorpcija Cd(II), Pb(II), Cu(II) i Zn(II) na okside, gline i kalcit : doktorska disertacija - Kozar, Sonja (S. Kozar, 1995)
Sažetak: U svrhu boljeg razumijevanja ciklusa nekih tragova kovina u morskom okolišu ispitivana je adsorpcija iona kovina Cd(II), Pb(II), Cu(II) i Zn(II) na različite adsorbense. Eksperimenti na modelnim oksidima SiO2, [gama]-Al2O3 i MnO2 u morskoj vodi pokazali su da adsorpcija ispitivanih kovina opada u nizu: SiO2 (Zn(II)]]Pb(II)]Cu(II)]]Cd(II)); [gama]-Al2O3 (Zn(II)]Cu(II)]Pb(II)]]Cd(II)); MnO2 (Pb(II)]Cu(II)]]Zn(II)]Cd(II)).Podaci su prikazani u obliku Langmuirove adsorpcione izoterme. Ispitivanje adsorpcije Cu(II) u morskoj vodi na [gama]-Al2O3 u prisustvu EDTA pokazalo je da se Cu-EDTA kompleks ne adsorbira, za razliku od labilnih ionskih Cu-kompleksa. Adsorpcija tragova kovina Pb(II), Cu(II) i Zn(II) na kaolin i bentonit ispitivana je u različitim razrjeđenjima morske vode.