Dodatak enzima u hrani i neke osobitosti bijelih i crvenih mišića u pilića : doktorska disertacija - Botka-Petrak, Karmen (K. Botka-Petrak, 1995)
Sažetak: Istraživanja utjecaja "Polizyma" na crvene i bijele mišiće provedena su na brojlerima muškog spola roditeljske linije Jata hibrida. U pokusu je bilo 240 jedinki od kojih su formirane dvije skupine, kontrolna (0) i pokusna (I) s po 120 pilića u svakoj skupini. U toku cijelog perioda tova u trajanju od 42 dana pilići su bili hranjeni pokusnom krmnom smjesom čija je osnovna sirovinska komponenta bila kukuruz. Pokusnoj skupini pilića tijekom tova u krmnu smjesu bio je umiješan praškasti preparat "Polizym" u količini od 0,5 kg/t. U mišićima prsiju i zabatka (m. pectoralis superficialis i m. iliofibularis) 30 minuta "post mortem" izmjerene su vrijednosti modula i faznog kuta impedancije te pH.