Riječ : (od definicije do prepoznavanja) : doktorska disertacija - Erdeljac, Vlasta (V. Erdeljac, 1996)
Sažetak: Disertacija je podijeljena u dvije tematske cjeline. Prvi dio obuhvaća tradicionalne definicije riječi, a drugi je dio posvećen prepoznavanju riječi u suvremenom kognitivističkom pristupu. Ovi su dijelovi povezani idejom da se na temelju pojedinih sastavnica definicije riječi (koje istovremeno odgovaraju uobičajenim razinama jezične analize) mogu bolje razumjeti procesi obrade i načini organiziranja jezičnih podataka u ljudskome umu. U drugom dijelu disertacije predočeno je aktualno stanje na teorijskom i istraživačkom planu unutar područja prepoznavanja riječi s posebnim osvrtom na prepoznavanje govorene riječi u povezanom govoru.