Promjene biokemijskih sastojaka seruma tijekom rasta i razvoja školske djece i adolescenata s područja grada Zagreba : doktorska disertacija - Flegar-Meštrić, Zlata (Z. Flegar-Meštrić, 1996)
Sažetak: Na reprezentativnom uzorku 998 školske djece i adolescenata (540 djevojčica i 458 dječaka) grada Zagreba u dobi od 8-18 godina života, s utvrđenim vanjskim obilježjima, odredili smo rutinskim i/ili referentnim analitičkim metodama koncentracije 34 biokemijska sastojka seruma i ukazali na značajnost razlika ovisno o dobi, spolu i pubertetskom razvoju. Na osnovu utvrđene veličine biološke varijacije, odredili smo profil biokemijskih sastojaka seruma tijekom intenzivnog rasta i razvoja i neparametarskom statističkom analizom izradili referentne intervale za razdoblje puberteta i adolescencije, kako slijedi: - Koncentracije glukoze nalaze se u dobi od 8-18 godina na razini vrijednosti odraslih osoba, zbog čega nema razlike u referentnim intervalima školske djece, adolescenata i odraslih osoba.