Promjene biokemijskih sastojaka seruma tijekom rasta i razvoja školske djece i adolescenata s područja grada Zagreba : doktorska disertacija - Flegar-Meštrić, Zlata (Zagreb : Z. Flegar-Meštrić, 1996)
Sažetak: Na reprezentativnom uzorku 998 školske djece i adolescenata (540 djevojčica i 458 dječaka) grada Zagreba u dobi od 8-18 godina života, s utvrđenim vanjskim obilježjima, odredili smo rutinskim i/ili referentnim analitičkim metodama koncentracije 34 biokemijska sastojka seruma i ukazali na značajnost razlika ovisno o dobi, spolu i pubertetskom razvoju. Na osnovu utvrđene veličine biološke varijacije, odredili smo profil biokemijskih sastojaka seruma tijekom intenzivnog rasta i razvoja i neparametarskom statističkom analizom izradili referentne intervale za razdoblje puberteta i adolescencije, kako slijedi: - Koncentracije glukoze nalaze se u dobi od 8-18 godina na razini vrijednosti odraslih osoba, zbog čega nema razlike u referentnim intervalima školske djece, adolescenata i odraslih osoba.
- Koncentracije ureje ne razlikuju se po spolu, ali su značajno niže od vrijednosti odraslih osoba. - Koncentracije kreatinina i urata linearno rastu s dobi tijekom puberteta i adolescencije do vrijednosti odraslih osoba, pri čemu su vrijednosti za dječake značajno više nego za djevojčice, a referentni intervali izdvojeni su po spolu i dobi. - Koncentracije ukupnug bilirubina više su nego u odrasloj dobi. Porast koncentracije ukupnog bilirubina posebno je značajan za dječake u dobi iznad 14 godina. - Koncentracije kalija, natrija, klorida i magnezija, nalaze se tijekom razdoblja puberteta i adolescencije na razini vrijednosti odraslih osoba. - Vrijednosti ukupnog kalcija postepeno se smanjuju i u dobi od 15 godina postižu vrijednosti odraslih osoba.
- Koncentracije fosfata linearno se smanjuju s dobi i dolaze na razinu odraslih u dobi od 16 godina, za oba spola. - Koncentracije željeza, TIBC-a i UIBC-a razlikuju se po spolu tijekom puberteta, pri čemu se koncentracije željeza ne razlikuju od vrijednosti odraslih osoba, a koncentracije TIBC-a i UIBC-a su značajno više nego u odrasloj dobi. - Koncentracije bakra dolaze na razinu odraslih osoba u dobi od 13 godina, a koncentracije cinka nalaze se tijekom cijelog razdoblja puberteta i adolescencije na razini vrijednosti odraslih osoba. - Katalitičke koncentracije AST su za vrijeme puberteta i adolescencije više u odnosu na odraslu dob. - Za katalitičku koncentraciju ALT i GGT vrijednosti za dječake konstantno su više u odnosu na djevojčice i značajno niže u odnosu na odraslu dob.
- Katalitičke koncentracije CK,ALP,LDH i CHS razlikuju se po spolu i značajno su više tijekom razdoblja rasta i razvoja u odnosu na vrijednosti odraslih osoba. U dobi od 12 do 14 godina uočava se jasan pubertetski "peak" kod dječaka koji imaju konstantno više vrijednosti, u odnosu na djevojčice. - Katalitičke koncentracije AMS ne razlikuju se po spolu i dobi i na razini su odraslih osoba. - Koncentracije ukupnih proteina i elektroforetskih proteinskih frakcija seruma, nalaze se tijekom razdoblja puberteta i adolescencije na razini vrijednosti odraslih osoba, zbog čega nema razlike u referentnim intervalima školske djece, adolescenata i odraslih osoba. - Pubertet karakterizira smanjenje koncentracija ukupnog kolesterola, HDL kolesterola i LDL kolesterola i porast koncentracije triglicerida.
Poznavanje profila biokemijskih sastojaka seruma doprinos je boljem razumijevanju fizioloških promijena tijekom razdoblja puberteta i adolescencije. Izrađeni referentni intervali ovisno o dobi i spolu osiguravaju točnu i efikasnu, medicinski odgovarajuću, transverzalnu procijenu individualnih rezultata laboratorijskih analiza tijekom intenzivnog rasta i razvoja školske djece i adolescenata s područja grada Zagreba.
Summary: Concentrations of 34 biochemical analytes of sera were measured by routine and/or reference analytical methods on the representative sample group of population of Zagreb, consisting of 998 school children and adolescents (540 girls and 458 boys) age 8-18. The differences owing to age, sex or puberty development were pointed out. Based on the biological variability, the profile of biochemical constituents of sera throughout the period of intensive growth and development were determined. Using non-parametric statistical method reference intervals were produced, for the period of puberty and adolescence, as follows: -The concentrations of glucose, at the age 8-18, are on the level of adults, while there are no differences in reference intervals for school children, adolescence or adults.
-The concentrations of serum urea are not sex dependent, but are significantly lower than in adults. -The concentrations of creatinine and urate steadily increases to adult values. The values for boys are much higher than for girls, and the separate reference intervals according to sex and age are produced. -The concentrations of total bilirubin are higher than in adults. The increase of concentrations is exceptionally significant for boys after 14 years of age. -The concentrations of potassium, sodium, chloride and magnesium remained at the adult values throughout puberty and adolescence. -The values of total calcium decline steadily to the age of 15, after which it remain at the adult values.
-There was no sex differences in the concentrations of phosphate which decline to the adult values until the age of 16. -The concentrations of iron, TIBC and UIBC are sex dependent throughout puberty and adolescence. The concentrations of iron are at the level of adults, while TIBC and UIBC levels are much higher. -The concentrations of cooper reach the adult values at the age of 13, while the zinc concentrations are at the adult values throughout puberty and adolescence. -The catalytic concentrations of AST are higher throughout puberty and adolescence than in adults. -The catalytic concentrations of ALT and GGT are constantly higher for boys than girls, and are significantly lower than in adults.
-The catalytic concentrations of CK, ALP, LDH and CHS are age and sex dependent and are significantly higher throghout the period of growth and development than in the adults. At the age 12-14 the values reach the puberty peak for boys who have constantly higher values than girls. -The catalytic concentrations of AMS are at the adult values with no significant age or sex differences. -The concentrations of total proteins and electrophoretic fractions of serum proteins are at the adult values throughout puberty and adolescence, while there are no separate reference intervals for school children, adolescence and adults. -The puberty is characterised with decrease in total cholesterol, HDL cholesterol and LDL cholesterol and increase in triglyceride concentrations.
The knowledge of the biochemical pattern of the serum constituents is an addition to the better understanding of the physiological development during the puberty and adolescence. The reference intervals for the population of school children and adolescence of Zagreb, provide accurate and efficient, medically reliable, transversal evaluation of individual laboratory results, during the period of intensive growth and development.
mentor: Nada Jagarinec; Komisija za ocjenu: Dubravka Juretić, Nada Jagarinec, Ana Stavljenić; Komisija za obranu: Dubravka Juretić, Nada Jagarinec, Ana Stavljenić, Ivana Čepelak; datum obrane: 29.10.1996; datum promocije
Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 133-142
Summary
Keywords: Referentne vrijednosti (medicina); Laboratorijska dijagnostika; Djeca -- Bolesti -- Dijagnostika