Pojavnost i opis mehaničkog ponašanja pijeska : doktorska disertacija - Ivšić, Tomislav (T. Ivšić, 1996)
Sažetak: Pijesak pripada skupini zrnatih materijala čije mehaničko ponašanje pokazuje svojstva čvrstih tijela i tekućina. Raznovrsna pojavnost uključuje nelinearne i histeretske pojave, nepovrative procese i usku povezanost posmika s volumenskim promjenama. Kritički pregled pojavnosti i opisa mehaničkog ponašanja pijeska obuhvatio je suvremene rezultate i probleme ispitivanja mehanike tla, te novija relevantna saznanja iz fizike zrnatih materijala. U radu su provedeni pokusi s podmazanim zrncima pijeska koji ukazuju na bitan utjecaj intergranularnog trenja na stvaranje strukture pješčanog tijela. Posebice je uočeno da unutrašnji posmični procesi dominiraju mehaničkim ponašanjem i u odsutnosti vanjskih devijatorskih naprezanja.