Kvantitativna EEG analiza u razlikovanju shizofrenih psihoza : doktorska disertacija - Begić, Dražen (D. Begić, 1996)
Sažetak: Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi postoje li među podskupinama shizofrenije razlike u kvantitativnim EEG pokazateljima. U tu svrhu je eksperimentalna skupina (N=50) shizofrenih bila uspoređivana sa skupinom zdravih ispitanika (N=50). Među shizofrenim bolesnicima izvršena je podjela prema različitim kriterijima na: pozitivnu i negativnu formu; akutnu i kroničnu shizofreniju; onu s "dobrim" i "slabijim" ishodom. Shizofrenim bolesnicima učinjena su dva EEG snimanja. Prvo snimanje učinjeno je u razdoblju bez farmakoterapije, a drugo u fazi uzimanja terapije. Zdravim ispitanicima učinjeno je jedno EEG snimanje. EEG registracija učinjena je referencijalnim načinom snimanja. Za kvantitativnu EEG analizu korišten je zapis bez artefakata u trajanju od 20 sekundi.