Kvantitativna EEG analiza u razlikovanju shizofrenih psihoza : doktorska disertacija - Begić, Dražen; Hotujac, Ljubomir; Dürrigl, Vera; Hodoba, Danilo (Zagreb : D. Begić, 1996)
Sažetak: Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi postoje li među podskupinama shizofrenije razlike u kvantitativnim EEG pokazateljima. U tu svrhu je eksperimentalna skupina (N=50) shizofrenih bila uspoređivana sa skupinom zdravih ispitanika (N=50). Među shizofrenim bolesnicima izvršena je podjela prema različitim kriterijima na: pozitivnu i negativnu formu; akutnu i kroničnu shizofreniju; onu s "dobrim" i "slabijim" ishodom. Shizofrenim bolesnicima učinjena su dva EEG snimanja. Prvo snimanje učinjeno je u razdoblju bez farmakoterapije, a drugo u fazi uzimanja terapije. Zdravim ispitanicima učinjeno je jedno EEG snimanje. EEG registracija učinjena je referencijalnim načinom snimanja. Za kvantitativnu EEG analizu korišten je zapis bez artefakata u trajanju od 20 sekundi.
Postupkom FFT (Fast Fourier Transformation) učinjena je frekvencijska analiza samog zapisa. Analizirane su apsolutne i relativne amplitudne vrijednosti pojedinog dijela EEG spektra. Rezultati ukazuju da se u skupini shizofrenih nalazi značajno povišenje delta, beta 1 i beta 2 aktivnosti, te smanjenje alfa aktivnosti. Utvrđene su i razlike između pozitivne i negativne shizofrenije. One se manifestiraju u povišenju delta i theta aktivnosti nad frontalnim regijama u negativnoj formi shizofrenije. Učinak farmakoterapije na kvantitativni EEG u shizofrenih očituje se u smanjenju delta,theta,beta 1 i beta 2 aktivnosti. Također postoje razlike između akutne i kronične forme shizofrenije.
U usporedbi shizofrenije s "dobrim" i "slabijim" ishodom pokazale su se razlike u alfa aktivnosti. Bolesnici sa "slabijim" odgovorom na terapiju su u prvom EEG snimanju pokazali povišenje alfa aktivnosti. Ovaj posve originalni rezultat podložan je daljnjoj provjeri, a u svrhu utvrđivanja eventualne prediktorske uloge kvantitativnog EEG-a u shizofreniji.
Summary: The research was performed with the aim to confirm whether there are differences among EEG indicators in subgroups of schizophrenics. Thus, the experimental group (N=50) of schizophrenics was compared to a group of healthy examinees (N=50). The group of schizophrenic patients was divaded according to various criteria into: positive and negative form; acute and chronic schizophrenia; in that with "favorable" and "less favorable" outcome. Two EEG recordings were done in schizophrenic patients. The first was performen in the period without pharmacotherapy, and the other during the therapy. The healthy examinees had only one EEG recording. The EEG recording was done by referential mode.
For quantitative EEG analysis was used the registration without artefacts lasting 20 seconds. By FFT (Fast Fourier Transformation) the frequency analysis of the registration was done as well. Analyzed were also absolute and relative amplitude values of the segmental EEG spectrum. The results show that in the group of schizophrenics there is a significant increase in delta, beta 1 and beta 2 activities, along with a decrease in alpha activities. Found were also differences among positive and negative schizophrenia, being manifested in the increase in delta and theta activities in the frontal regions in cases of the negative schizophrenic form.
The effect of pharmacotherapy to the quantitative EEG in schizophrenics is seen in the decrease of delta, theta, beta 1 and beta 2 activities. There are also differences in acute and chronic form of schizophrenia. In comparison of schizophrenia with "favorable" and "less favorable" outcome, there were differences in alpha activity. The patients with "less favorable" response to the therapy showed the increase in alpha activity in the first EEG recording. This result should be further investigated with the ain of confirming a certain predictive role of quantitative EEG in schizophrenia.
Doktor bimedicinskih znanosti - medicina
mentor: Ljubomir Hotujac; Komisija za ocjenu: Vera Duerrigl, Danilo Hodoba, Ljubomir Hotujac; Komisija za obranu: Vera Duerrigl, Danilo Hodoba, Ljubomir Hotujac; datum obrane: 17.03.1997.; datum prormocije
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 97-108
Summary
Keywords: Shizofrenija -- Elektrofiziološka dijagnostika