Raspodjela aksonskih ozljeda u zatvorenih povreda mozga : doktorska disertacija - Dmitrović, Branko (B. Dmitrović, 1996)
Sažetak: Predmet istraživanja mozgovi su 18 osoba koje su pretrpjele zatvorenu ozljedu glave akceleracijskog tipa. Raspon poslijetraumatskog preživljenja bio je od smrti nakon nekoliko sati do 348 dana poslije nesreće. Dob unesrećenih kretala se u rasponu od 7 do 74 godine (srednja dob nastradalih je 36,4 godine). Svi slučajevi izdvojeni su iz zbirke 128 slučajeva Zavoda za neuropatologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u razdoblju od 1972. do 1988. godine. Blokovi tkiva uključeni u istraživanje uvijek su odgovarali rezovima kroz cijele hemisfere velikog mozga, a 41 histološki rez obojen je hematoksilinom-eozinom, trikrom postupkom po Malloryju, metodom srebrne impregnacije tkiva koja prikazuje aksone (Gross-Bielschowsky) i metodom za prikaz mijelina (Kluever-Barrera).