Paleodemografska i paleopatološka analiza srednjovjekovnih lokaliteta iz kontinentalne Hrvatske : doktorska disertacija - Šlaus, Mario (M. Šlaus, 1996)
Sažetak: U radu su prikazani rezultati paleodemografskih i paleopatoloških istraživanja četiri srednjovjekovnih arheoloških populacija iz kontinenetale Hrvatske: Nove Rače, Stenjevca, Privlake i Starih Jankovaca. Paleodemografske analize pokazuju statistički značajne razlikeu doživljenim starostima između pojedinih populacija i između pojedinih podskupinapopulacija. Ove razlike očituju se u različitim vrijednostima prosječnih doživljenih starosti, u različitoj razdibi razdoblja najveće smrtnosti i u različitim krivuljama kumulativnog mortaliteta. Glavni uzročnik ovih razlika je naglašeno povećana smrtnost žena iz Nove Rače i Privlake. Žene s ovih lokaliteta žive statistički značajno kraće od muškaraca a također i značajno kraće od žena iz Stenjevca i Starih Jankovaca.