Paleodemografska i paleopatološka analiza srednjovjekovnih lokaliteta iz kontinentalne Hrvatske : doktorska disertacija - Šlaus, Mario; Rudan, Pavao; Filozofski fakultet (Zagreb) (Zagreb : M. Šlaus, 1996)
Sažetak: U radu su prikazani rezultati paleodemografskih i paleopatoloških istraživanja četiri srednjovjekovnih arheoloških populacija iz kontinenetale Hrvatske: Nove Rače, Stenjevca, Privlake i Starih Jankovaca. Paleodemografske analize pokazuju statistički značajne razlikeu doživljenim starostima između pojedinih populacija i između pojedinih podskupinapopulacija. Ove razlike očituju se u različitim vrijednostima prosječnih doživljenih starosti, u različitoj razdibi razdoblja najveće smrtnosti i u različitim krivuljama kumulativnog mortaliteta. Glavni uzročnik ovih razlika je naglašeno povećana smrtnost žena iz Nove Rače i Privlake. Žene s ovih lokaliteta žive statistički značajno kraće od muškaraca a također i značajno kraće od žena iz Stenjevca i Starih Jankovaca.
Paleopatološke analize pokazuju da je glavni uzrok povećane smrtnosti žena na ovim lokalitetima sinrgističko djelovanje nedovoljne prehrane i skorbuta, rahitisa i zaraznih bolesti. U Novoj Rači i Privlaci dostupnost izvorima hrane bila je znakovito manja nego u Stenjevcu i Starim Jankovcima. Na osteološkom materijalu ovo se očituje u povećanoj učestalosti neprebopljene cribra orbitaliae i nepreboljenog periostitisa, u većoj učestalosti hipoplastičnih defekata u zubnojcaklini i u nedvojbenoj prisutnosti skorbuta i rahitisa na ovim lokalitetima. Smanjena dostupnost izvorima hrane uzrokovala je aktiviranje obrambenih kulturnih mehanizama koji su štitjeliodrasle muškarce. Ovi mahanizmi, izraženi u obliku različite dostupnosti izvorima hrane, glavni su uzrok povećane smrtnosti žena.
Na osteološkom materijalu ovo se očituje u statistički značajno većim učestalostima nepreboljene cribra orbitaliae i nepreboljhelonog periostitisa koje žene iz spomenutih lokaliteta imaju u odnosu na muškarce, u različitim učestalostima hipoplastičnih defekata u zubnoj caklini, u različitim vremenima prestanka dojenja muške i ženske djece i u značajnim razlikama u postignutim visinama između žena iz Nove Rače i Privlake i žena iz Stenjevca i Starih Jankovaca. Naglašenu nejednakost u podjeli hrane na lokalitetima Nova Rača i Privlaka prati i naglašeno nejednaka podjela fizičkog rada.
Dok u populacijama iz Stenjevca i Starih Jankovaca nema značajnih razlika u učestalostima pokazatelja fizičkog stresa između muškaraca i žena, na lokalitetima Nova Rača i Privlaka muškarci, u odnosu na žene, pokazuju statistički značajno veće učestalosti Schmorlovih defekata, osteoartroza, degenerativnih promjena na kralješnici, benignih kortikalnih defekata kao i statisrtički značajno veći stupanj razvijenosti mišićnih hvatišta.
Summary: Paleodemographic analyses of four mediveal archeological populations from continental Croatia: Nova Rača, Stenjevac, Privlaka and Stari Jankovci, indicate statistically significat differences in ages at death. These differences are present both between complete populations and between varios subsets of populations and are expressed in different mean ages at death, different peak mortalty rates and different cumulative frequencies of mortalty. High female mortalty in Nova Rača and Privlaka is the main reason responsible for these differences. Paleopathological analyses show that this was causedby the synergistic effect of inadequarte nutririon and infectious diseases, scurvy and rickets. Frequent episodes of severe malnutrition in Nova Rača and Privlaka were the result of specific sociopolitical conditons.
The Privlaka site repersents the final stage of the, by that time considarably weakened Avar Kingdom, while the Nova Rača population was, because of it's geographical position, frequently ravaged by Turkish military expeditions. The osteological materials reflects this in statistically significantly greater frequencies of active cribra orbitalia and active periostitis, in greater frequencies of hypoplastic defect in tooth enamel and in the osteologically and historically confirmed presence of scurvy and rickets in these two sites. Limited food resources activated specific cultural defense mechanisms which selectively buffered male from the effects of malnutritin. This resulted in higher mortality rates for females from these two sites, both when compared to males and when compared to females from Stenjevac and Stari Jankovci.
In the osteological materials this is reflected in greater frequencies of unremodeled cribra orbitalia and active periostitis in females from Nova Rača and Privlaka, in different weaning ages between males and in significant differences in stature between females from Nova Rača and Privlaka and females from Stenjevac and Stari Jankovci. The pronounced sexual dimorphism in food distribution in Nova Rača and Privlaka is accompanied by pronounced sexual dimorphism in the distribution of physical stress.
Unlike the populations from Stenjevac and Stari Jankovci, where no significant differences were noted in the distribution of indicators of physical stress, when comparated to femals, males from Nova Rača and Privlaka show statistically significantly higher frequencies of Schmorls defects, vertebral dgeneratives changes, major joint osteoarthritis and bening cortical defects as well as statistically significantly more developed muscle attachement sites.
Mentor: Pavao Rudan
Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Zagreb, 1996
Bibliografija: str. 192-213
Summary
Keywords: Hrvatska -- Paleoantropološka istraživanja