Studij utjecaja amorfnog SiO2 na ranu fazu hidratacije i stabilnost cementnog kamena : doktorska disertacija - Zelić, Jelica (J. Zelić, 1997)
Sažetak: Istraživan je utjecaj amorfnog SiO2 (SiO2 prašina, "silica fume") dobivenog iz filterskog postrojenja u proizvodnji ferocilicija, kao pucolanskog dodatka cementima, na ranu hidrataciju industrijskog cementa, te na fizičko-mehanička svojstva i kemijsku otpornost cementnog kamena. Za provedbu ispitivanja uporabljeni su uzorci: alit (C3S), miješani portland-cement oznake PC 30t 45s, Sulfatnootporni portland-cement oznake SPC-45 kao referentni uzorak, te amorfni SiO2 ("silica fume") kao zamjenski dodatak u cementu. Praćenje hidratacijskog procesa provedeno je na uzorcima cementa paste s različitim masenim udjelom amorfnog SiO2 (2-15%).