Statistička analiza populacijske strukture primjenom lingvističkih i kontinuiranih morfoloških svojstava - prilog antropološkim istraživanjima istočnog Jadrana : doktorska disertacija - Szirovicza, Lajos (L. Szirovicza, 1997)
Sažetak: Holistički (sveobuhvatni) pristup antropološkim istraživanjima strukture populacije, posebno izolata, predviđa primjenu raznovrsnih tehnika analize podartaka, posebno one bez primjene modela kao i one sa primjenom raznih determinističkih i stohastičkih modela. Metode hijerehijske klaster analize, s jedne strane, i multivarijatnih analiza s druge, omogućuju otkrivanje strukture složenih sociokulturnih i bioloških sustava metodama analize bez nmodela. Raznim, pak determinističkim i stohastičkim modelima moguće je pokušati imitirati složene sustave. Cilj rada je analiza strukture 48 izolata (sela), otoka i poluotoka istočnog Jadrana (Brač, Hvar, Korčula, Pelješac, Pag, Silba i Olib) na osnovi razlikobnih obilježjaglasova riječi osnovnog rječnika i morfoloških osobitosti stanovništva metodama, s primjenom i bez primjene modela.