Statistička analiza populacijske strukture primjenom lingvističkih i kontinuiranih morfoloških svojstava - prilog antropološkim istraživanjima istočnog Jadrana : doktorska disertacija - Szirovicza, Lajos; Tepeš, Božidar; Filozofski fakultet (Zagreb) (Zagreb : L. Szirovicza, 1997)
Sažetak: Holistički (sveobuhvatni) pristup antropološkim istraživanjima strukture populacije, posebno izolata, predviđa primjenu raznovrsnih tehnika analize podartaka, posebno one bez primjene modela kao i one sa primjenom raznih determinističkih i stohastičkih modela. Metode hijerehijske klaster analize, s jedne strane, i multivarijatnih analiza s druge, omogućuju otkrivanje strukture složenih sociokulturnih i bioloških sustava metodama analize bez nmodela. Raznim, pak determinističkim i stohastičkim modelima moguće je pokušati imitirati složene sustave. Cilj rada je analiza strukture 48 izolata (sela), otoka i poluotoka istočnog Jadrana (Brač, Hvar, Korčula, Pelješac, Pag, Silba i Olib) na osnovi razlikobnih obilježjaglasova riječi osnovnog rječnika i morfoloških osobitosti stanovništva metodama, s primjenom i bez primjene modela.
U radu je dan kratak pregled metoda klaster analize, te prijedlog mjera udaljenosti i sličnosti (različitosti) za istraživanje strukture siciokulturnog (lingvističkog) prostora i prostora definiranih morfološkim karakteristikama stanovništva. Posebno se obrađuje mogućnostprimjene skrivenog Markovljevog modela u analizi strukture dijalektalnog govora. 8Rezulatati primjene uvedenih metoda analize podataka ukazuju na činjenice kako se populacijska struktura može proučavati primjenom metoda O i V-analiza (analiza bez modela) i primjenom modela. Antropometrijska svojstva su pogodna za proučavanje populacxijske (mikro)diferencijacije i moguće je biološka svojstva analizirati u funkciji geografskog položaja (udaljenosti).
Analize u prostoru jezičnih varijabli (osnovnog rječnika) pokazale su se također podobnim za studij populacijske (mikro)diferencijacije, te su ukazale na trendove međupopulacijske homogenizacije.
Summary: Holistic approach to anthropological researc of population structures, especially isolates, implies application of various techniques for data analysis, such as model-freeapplications and dofferent deterministic and stochastic models. The method for hierarchical cluster analysis on one side and multivariante analysis on the other side, enable disclosure of the structure of complex sociocultural and biological systems by using model-free methods. Different deterministic and stochastic models make possible the attempt to imitate complex system.
The goal of this work is to analyse the strusture of 48 isolates (villages), islands and peninsula of the eastern Adriatic (Brač, Hvar, Korčula, Pelješac, Pag, Silba and Olib) on the basis if the differential characteristics of the items from the basic vocabulary and morphological traits of the population using model- free or model-bound methods. In this work, a short review of cluster analysis method is given, along with a proposal for measures of distance and similary (dissimilary) for research of the sociocultural (lingvistic) structure, and the space defined by morphological characteristic of the population. The potetntial application of Hidden Markov Models in the analysis of dialet structure is specially elaborated.
The results of the applied methods show that the population stricture can be analysed by using either methods of O and V-analysis (analysis without model) or those aplying the model. Anthropometric traits are suitable for the analysis of population(micro)differentiation, and the relatioship between biological characteristic and geographical distances. Analyses in the spacves of linguistic variables (basic vocabulary) also seem to be suitable for the study of population (micro)differentiation. They have also shown the trends of the interpopulation homogenisation.
Mentor: Božidar Tepeš
Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. 151-166
Summary
Keywords: Dalmacija -- Stanovništvo -- 1948.-1991.