Kemijska struktura i biološki učinci flavonoida iz vrste Centaurea rupestris L. (Asteracea) : doktorska disertacija - Rusak, Gordana (G. Rusak, 1995)
Sažetak:Istraživanja iznesena u ovoj disertaciji započela su utvrđivanjem antifitovirusne, antibakterijske i antifungalne aktivnosti etanolnih i eternih ekstrakata listova i cvatova naše endemične vrste Centaurea rupestris L. (krška zečina). Rezultati tih istraživanja pokazali su općenito znatno veću učinkovitost ekstrakata u 45%-tnom etanolu u odnosu na nešto slabije učinkovite ekstrakte u 90%-tnom etanolu, ili gotovo potpuno neučinkovite eterne ekstrakte. Te su činjenice upućivale na zaključak da su za istraživanje biološke učinke ekstrakta odgovorne njegove hidrofilne komponente, pa se pošlo od pretpostavke da su upravo flavaonoidi, tvari većinom topljive u vodi i široko rasprostavljene u biljkama odgovorne za učinke.