Komparativna analiza velikih fosilnih zvijeri (carnivora) gornjeg pleistocena sjeverozapadne Hrvatske : doktorska disertacija - Gužvica, Goran (G. Gužvica, 1996)
U ovoj disertaciji obrađeni su fosilni ostaci kranijalnog i postkranijalnog dijela skeleta velikih zvijeri sa tri značajna lokaliteta sjeverozapadne Hrvatske: špilja Vindije, Velike pećine i Veternice. Navedena fosilna građa pohranjena je u zbirci Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, te Arheološkom odjelu Gradskog muzeja u Varaždinu. Cilj ove disertacije, osim same odredbe fosilnih ostataka velikih zvijeri sa istraživanja lokaliteta, bio je utvrditi da li su, i na kojim dijelovima skeleta uočljivi tragovi mikroevolucijskih promjena, rekonstrukcija paleobiotipa u različitim vremenskim periodima pleistocena, kao i utvrđivanje stupnja utjecaja klimatskih oscilacija na promjene u sastavu faune velikh fosilnih zvijeri.