Biogeokemija autohtone organske tvari u neritičkim područjima Sredozemlja: fotosintetski pigmenti i ugljikohidrati : doktorska disertacija - Terzić, Senka (S. Terzić, 1996)
Sažetak: Sezonska dinamika i prostorna raspodjela fotosintetskih pigmenata istražena je u nekoliko odabranih neritičkih područja Sredozemlja upotrebom HPLC-metode. Izrazita vremenska i prostorna promjenjivost koncentracije i sastava biomarkerskih fotosintetskih pigmenata u Tršćanskom zaljevu i sjevernom Jadranu bila je u znatnoj mjeri određena sezonskim kolebanjima glavnih riječnih dotoka i ljetnom stratifikacijom vodenog stupca. Povećanje riječnih dotoka u proljeće i jesen potiče diatomejske cvatove koji sukarakterizirani istovremenim porastom klorofila a i fukoksantina u površinskom sloju vodenog stupca. Nasuprot tome, kasnoproljetni porast autotrofne biomase bio je karakteriziran porastom koncentracijskog odnosa 19'-heksanoiloksifuksantina(Prymnesiophyceae) i peridinina (Dinophyceae) prema klorofilu a.