Toksikološka, hidrokemijska i saprobiološka istraživanja rijeke Save od Jesenica na Dolenjskem do Orašja : doktorska disertacija - Jurić, Nelica (N. Jurić, 1996)
Sažetak: Istraživanja onečišćenosti rijeke Save bila su do sada povremena, djelomična i nesustavna. Stoga je odlučeno, uz izabrane pokazatelje onečišćenosti, provesti tijekom godine dana toksikološka, fizikalno-kemijska, bakteriološka i saprobiološka istraživanja 550 km onog toka Save od Jesenica na Dolenjskem do Orašja u Hrvatskoj. Poznavajući prednost bioloških pokusa za procjenu kakvoće vode primijenjen je postupak određivanja stupnja saprobnosti, pokus inhibicije bakterijskog rasta i Allium pokus. Pokus inhibicije bakterijskog rasta rasta i Allium pokus visoko koreliraju s gotovo svim u ovom istraživanju mjerenim pokazateljima onečišćenosti Save. Pokus inhibicije bakterijskog rasta najčešće ima statički značajnu povezanost s ostalim pokazateljima na većoj razini od Allium pokusa.