Odnosi na osmansko-dubrovačkoj granici 1667-1806. : doktorska disertacija - Miović, Vesna (V. Miović Perić, 1996)
Sažetak: Dubrovačka Republika graničila je s Osmanskim Carstvom više od tri stoljeća. Načelo, odnosi tih dviju država bili su tolerantni što je prije svega omogućila uspostava ravnoteže: vojna nadmoć Osmanlija nasuprot ekonomske moći Dubrovčana. Učvrščenju ravnoteže doprinjeli su obostrani ekonomski i politički interesi za suradnjom: Dubrovčanima je osmansko zaleđe trebalo i kao put i kao destinacija u njihovoj temeljnoj gospodarskoj grani - trgovini. Zaleđe im je trebalo i kao izvor prehrane. Dubrovniku je Osmansko carstvo bila presudna karika koja je stvarala ravnotežu odnosa snaga, štiteći je od mletačke dominacije. Osmanlijama je Dubrovnik trebao i kao luka, kao trgovački posrednik i kao izvor svih onih blagodati kojima je raspolagao razvijeni Zapad ( kojemu je tada Dubrovnik nesumnjivo pripadao).