Bubrenje stijena i njegov utjecaj na podzemne objekte : doktorska disertacija - Vrkljan, Ivan, inženjer rudarstva (I. Vrkljan, 1997)
Sažetak: Saturirana stijena pokazat će svoj potencijal bubrenja ako uvjeti njenog okoliša dovedu potencijal bubrenja u polžaj djelovanja. U tunelogradnji dva fenomena dovode potencijal bubrenja u položaj djelovanja: (a) rasterćenje stijene, (b) djelomično desaturiranje stijene zbog prozračivanja tunela. Svaki od njih, ili oba istodobno, izazvat će bubrenje pod uvjetom da postoji doststna količina pukotinske vode (voda u tekućem stanju). Tijekom iskopa, bubrenje saturirane stijene uglavnom je posljedica rasterećenja. Dugo nakon iskopa (tijekom gradnje dugačkih tunela ili tijekom korištenja tunela) bubrenje je posljedica djelomičnog desaturiranja jer su tada naprezanja uglavnom uravnotežena. U tom slučaju je zona bubrenja identična zoni desaturiranja.