Imunohematotoksičnost dentalnog amalgama : doktorska disertacija - Galić, Nada (N. Galić, 1997)
Sažetak: Od primjene dentalnog amalgama u stomatologiji početkom devetnaestog stoljeća do danas amalgam je trajno izložen napadima poradi nekih svojih osobitosti, a ponajviše radi moguće toksičnosti. Toksičnost mu se prirpiosuje uglavnom na temelju žive koja čini 50% amalgamske slitine. U ovom radu smo željeli istražiti utječe li dentalni amalgam na organizam nositelja amalgamskog ispuna. Istraživanje smo obavili na 32 miša C3H uzgoja i 30 štakora Wistar uzgoja. Pokusnim miševima postavili smo amalgamsku kuglicu pod ovojnicu bubrega tijekom 150 dana (skupina M1), odnosno tijekom 90 dana (skupina M3) i uspoređivali ih s kontrolnim skupinama (M2 i M4). Jednoj skupini štakora (S2) dodavali smo u hranu 8 mg usitnjenog amalagama dnevno tijekom 60 dana, a drugoj skupini (S3) postavili smo amalagamaske ispune na prednje zube tijekom 60 dana.