Utjecaj različite razine linolenske masne kiseline (18:3[omega]3) u hrani na rezultate intenzivne proizvodnje mlađi linjak (Tinca tinca L.) : doktorska disertacija - Opačak, Anđelko (A. Opačak, 1996)
Sažetak: U radu je istražen utjecaj različite razine linolenske masne kiseline (18:3[omega]3) u hrani na rezultate intenzivne proizvodnje mlađi linjaka (Tinca tinca L.). Itraživanje je provedeno na šest pokusnih skupina riba sa po tri ponavljanja. Prosječna individualna nasadna masa linjaka iznosila je 32,5 g*kom-1. Ribe su hranjene peletiranom krmnom smjesom s 45% bjelančevina. Hrana za kontrolnu skupinu sadržavala je ukupno 0,39% linolenske kiseline iz ingrdijenata, dok je u istu tu krmnu smjesu za P1 pokusnu skupinu riba ugrađeno 0,50% linolenske kiseline, za P2 0,75% za P3 1,00%, za P4 1,25% te P5 pokusnu skupini 1,50% ove esencijalne kiseline. U sklopu eksperimentalnih istraživanja koja su trajala 18 tjedana, izvršno je 9 mjerenja (svakih 14 dana) proizvodnih pokazatelja iz svakog kaveza svake pokusne skupine riba.