Raspodjela gena razreda II sustava HLA u Hrvatskoj populaciji - molekularna istraživanja : doktorska disertacija - Grubić, Zorana (Z. Grubić, 1997)
Sažetak: U ovoj doktroskoj disertaciji analiziran je polimorfizam alela i haplotipskih veza gena HLA razreda II kod 141 zdravog nesrodnog ispitanika. Osim toga određeni su haplotipovi HLA razreda II na temelju analize 78 obitelji s ukupno 356 članova. Molekularnom metodom PCR-SSO određeni su aleli gena razreda II DRB1, DRB3, DRB5, DQA1, DQB1 i DPB1, i to: 31 alel lokusa DRB1, 4 alela lokusa DRB3, 3 alela lokusa DRB5, 8 alela lokusa DQA1, 13 alela lokusa DQB1 i 17 alela lokusa DPB1. Frekvencija alela HLA razreda II u hrvatskoj populaciji ne pokazuje značajna odstupanja u usporedbi s drugim europskim populacijama. Najčešći aleli na lokusu DRB1 su DRB1*1601, *07, *1501 i *0101. Na lokusu DRB3, koji je naznačen na 45,7% haplotipova, najčešći alel je DRB3*0202 (60.5%), a na lokusu DRB5, koji je naznačen na 22.3% haplotipova, alel DRB5*02(52.4%).