Specijacija sumpora u oksičnim i anoksičnim uvjetima u moru : doktorska disertacija - Ciglenečki-Jušić, Irena (I. Ciglenečki-Jušić, 1997)
Sažetak: Istraživano je elektrokemijsko ponašanje anorganskih (sulfid, elementni sumpor, polisulfid, tiosulfat, sulfit) i organskih kemijskih oblika sumpora ( dimetilsulfid, dimetildidsulfid, karbonilsulfid, 3-merkaptopropionat, glutation) na živinoj elektrodi u cilju razvijanja elektrokemijske metode određivanja sumpornih specija u uzorcima morske vode. Primjenom voltametrije s linearnom promjenom potencijala mjereni su osnovni elektrokemijski parametri (vrijednost katodne strujeredukcije Hg2+ iz nastalih živinih spojeva sa sumporom i potencijal voltametrijskih valova) na osnovi kojih su konstruirani baždarni dijagrami za qvantitativno određivanje sulfida, elementnog sumpora, polisulfida i tiosulfata u prirodnim uzorcima.