Varijabilnost populacija zidne gušterice Podarcis muralis (Laurenti, 1768) : doktorska disertacija - De Luca, Nina (N. De Luca, 1996)
Sažetak: Analiza geografske varijabilnosti popšulacija zidne gušterice Podarcis muralis (Laurenti, 1768) provedena u ovom radu imala je četiri glavna cilja: (1) opisivanje morfološke varijabilnosti i fenetičkih odnosa populacije u području od Julijskih Alpi u Sloveniji do Prespanskog jezera u Makedoniji, (2) utvrđivanje subspecifičnog statusa i taksonomskog odnosa između spomenutih populacija, koje su prethodno bile svrstane u tri podvrste: Podarcis muralis muralis, P. m. maculiventris i P.m. albanica, (3) analiza taksonomskih odnosa geografskih susjednih populacija i utvrđivanje prijelaznih (intergradacijskih) zona između podvrsta, i (4) određivanje zoogeografskih i fitogenetskih odnosa između istraženih populacija i vrste u cijelini.