Urod i kakvoća nekih postrnih smjesa na Dolenjskem : doktorska disertacija - Kastelic, Katarina (K. Kastelic, 1996)
Sažetak: Cilj ovog rada bio je u poljskim pokusima (1980 i 81) na lokaciji Gornja Brezovica- Šentjernej na Dolenjskem (R.SLOVENIJA), utvrditi urode i prinose te kakvoću četiri postrne krmne smjese i to : A-grahorica (Vicia sativa L.)+zob (Avena sativa L.), B-grahorica (Vicia sativa L.)+ječam (Hordeum vulgare L.), C-grašak (Pisum arvense L.)+kukuruz (Zea mays L.), D-grašak (Pisum arvense L.)+ zob(Avena sativa L.)+grahorica (Vicia sativa L.). Svaka od navedenih kombinacija bila je sijena u tri različite gustoće sjetve. Urodi mase su utvrđeni na pokušalištu a suha tvar, sušenjem na 150[stupnjeva]C. Prosječni prinosi suhe tvari po kombinacijama iznosili su: A- 5.09, B-5,77, C-7,13 i D-4,72 t/ha. U suhoj tvari metodom Weende (Neumann 1976) utvrđeni su prinosi surovih bjelančevina po kombinacijama: A-855,5, B-1001,5, C-1273,6, D-901,5 kg/ha.