Modeli utjecaja topoklime na vegetaciju krša : doktorska disertacija - Antonić, Oleg (O. Antonić, 1996)
Sažetak: MODELI UTJECAJA TOTPKLIME NA VEGETACIJU KRŠA Mogućnosti topoklimatskih modela u objašanjavanju prostorne varijabilnosti vegetacije istraživani su na dva primjera s hrvatskog Krša: NP Risnjak i Zavižan (Sjeverni Velebit). Vegetacijski uzorak određen je natri razine prostorne varijabilnosti: fitocenoze Risnjaka i Zavižana (terestrički kartirane u skladu s metodama fitocenološke škole Zuerich-Montpellier), relativni udjeli dominantnih vrsta drveća u NP Risnjak (interpretirane infracrvene aerofotorgarmetrijske snimke) i dendrometrijski parametri (promjer i visina stabla, visina krošnje, radijalni prirast, zakrivljenost stabla, debljina kore) populacija bukve(Fagus sylvatica), terenski mjereni na sistematskom uzorku u Viljskoj ponikvi na Risnjaku.