Mikrodistribucija kopepoda u obalnom području južnog Jadrana : doktorska disertacija - Lučić, Davor (D. Lučić, 1996)
Sažetak: Istraživanja mikrodistribucije planktonskih kopepoda obavljena su IB "Baldo Kosić" na pet postaja u obalnom području južnog Jadrana. Uzorci su sakupljeni uređajem "Adriatic" volumena 250 l s cilindrom od planktonske mreže finoće tkanja 125[mikro]m. Lovine su uzete uvijek za vrijeme sunčana dana između 9 i 12 sati, na dubljim postajama u slojevima od pet metara dubine, a na plićim postajama Malostonskog zaljeva svaka dva metra od površine do dna. Primjenom uređaja "Adriatic" dobiveni su prvi detaljni rezultati mikrodistribucijesvih skupina planktonskih kopopeda u obalnom području Jadrabskog mora. Utvrdili smo da sve vrste kopepoda i njihovi kopepoditi stvaraju nakupine i u plitkim područjima, te da uobičajenim prikazivanjem samo prosječnih vrijednosti organizama za vodeni stupac nije moguće dobiti reprezentativne rezultate.