Utvrđivanje moći razlučivanja metode nasumice namnoženih polimorfnih DNA fragmenata u tipizaciji Staphylococcus aureus : doktorska disertacija - Tambić-Andrašević, Arjana (A. Tambić, 1997)
Sažetak: Staphlococcus aureus rezistentan na maticilin (MRSA) jedan je od vodećih uzročnika bolničkih infekcija u svijetu, pa i u Hrvatskoj. Zbog teškoća u liječenju infekcija izazavanih ovim multiplorezistentnim slojevima posebnu pozornost treba obratiti na kontrolu njihovog širenja. Tipizacija izolata pomaže razjasniti patogenezu i putove prenošenja bolničkih patogena. Metoda nasumice namnoženih fragmenata DNA (RAPD) jedna je od genetskih metoda tipizacije, koja se zasniva na lančanoj reakciji polimeraze (PCR) uz primjenu nasumice odabrane klice ("primera"). U ovoj disertaciji ispitana je vrijednost primjene ove metode u analizi bolničkih epidemija uzrokovanih stafilokokima, poglavito MRSA.