Muskarinska stimulacija kompenzaciskog rasta ovarija: mitogena aktivnost neurotransmitora In vivo : doktorska disertacija - Trkulja, Vladimir (V. Trkulja, 1997)
Sažetak: U sisavaca, inervacija izravno utječe na ovarijsku funkciju. Utjecaj inervacije se čini posebno značajan u kompenzacijskom rastu ovarija nakon hemikastracije. Neurotransmitor(i) i receptor(i) koji taj utjecaj posreduju nisu poznati. Studirajući učinke simpatolitika, te muskarinskih antagonista, agonista i kolinergičke denervacije ovarija, ustanovio sam da periferni adenergički sustav ne utječe, dok periferni kolinergički sustav stimulira kompenzacijski rast ovarija izravno, putem ovarijskih muskarinskih receptora. Na taj sam način, po prvi put, identificirao neurotransmitorski/receptorski sustav s izravnim utjecajem na kompenzacijski rast ovarija. Nasuprot učinku na kompenzacijski rast, u životinja s oba organa periferni kolinergični muskarinski sustav utječe na ovarijsku funkciju, ali ne i na rast.