Trofička struktura makrozoobentosa u akaloreofilnim zajednicama : doktorska disertacija - Radanović, Ines (I. Radanović, 1996)
Sažetak: Trofička struktura u akaloreofilnim zajednicama istraživana je tijekom 1992. na 4 postaje u području donjeg dijela ritrona rijeke Save na dionici od Krškog do Jesenica/D. Prosječna zastupljenost makrofaune bentosa u akaloreofilnoj zajednici istraživanog područja je 20672 ind. m-2. Istovjetna vrijednost biomase makrozoobentosa iznosi 5236.17 mg m-2. Akaloreofilnu zajednicu Save u donjem području ritrona obilježava fauna Diptera, Oligochaeta, Crutacea i Trichoptera, dok je za biomasu važna još i skupina Hirudinea. Najgušće populavije ima skupina Diptera (prosječno 57%). Isto tako u srednjoj godišnjoj biomasi fauna Diptera je najzastupljenija. Njezin prosječni udjel iznosi 67%. Predstavnicima porodice Chironomidae prirpada prosječno 99% brojnosti svih Diptera i prosječno 89% njihove biomase.