Karakterizacija otopljene organske tvari u morskoj vodi upotrebom O-nitrofenola kao elektrokemijske probe : doktorska disertacija - Gašparović, Blaženka (B. Gašparović, 1995)
Sažetak: Upotrebom fazno osjetljive voltammetrije s izmjeničnom strujom i o-nitrofenola kao elektrokemijske probe razvijena je metoda za grubu karakterizaciju tipa i koncentracije organskih tvari u uzorcima morske vode. Metoda se temalji na činjenici da površinski aktivne organske tvari adsorpcijom na živinoj elektrodi utječu na oksidno-redukcijske procese o-nitrofenola, što se može pratiti promjenom visine valova i predvalova, pomakom potencijala vrha vala i promjenom oblika vala o-nitrofenola u različitim adsorbiranim slojevima. Usporedbom elektrokemijskih značajki o-nitrofenola u uzorku morske vode s ponašanjem odabranih modelnih površinski aktivnih tvari moguće je dobiti informaciju o vrsti i koncentraciji organskih tvari u tom uzorku.