Izolacija i karakterizacija izoenzima aspartat-aminotransferaze iz crvenog mišića cipla, Mugil auratus risso : doktorska disertacija - Petrović, Siniša, biolog (S. Petrović, 1995)
Sažetak: U ovom radu utvrđeno je postojanje citosolnog i mitohondrijskog izoenzima aspartat-aminotransferaze u crvenom mišiću cipla zlatca, Mugilauratus Risso. Oba izoenzima pročišćena su iz ukupnog homogenata crvenog mišića, te su im određena neka fizikalno-kemijska i katalitička svojstva. Citosolini i mitohondrijski izoenzim aspartat aminotransferaze razdvojeni su pomoću kromatografije na stupcu hidroksilapatita i dalje su pročišćavani zasebno. Primjenom kromatografije na ionskim izmjenjivačima CM-Sephadexu i DEAE-Celulozi, te gel filtracijom na Sephacrylu S-200 izoliran je citosolni izoenzim specifične aktivnosti 135 j/mg u elektroforetski homogenoj formi. Izolirani izoenzim je dimerni protein relativne molekulske mase oko 65000 građen od identičnih podjedinica.