Evaluacija i prognoza kroničnog hepatitisa B ispitivanjem seroloških biljega hepatitisa B virusa suvremenim metodama : doktorska disertacija - Čolić-Cvrlje, Vesna (V. Čolić-Cvrlje, 1996)
Sažetak: Obradili smo grupu od 219 bolesnika s kroničnom bolešću jetre dokazanom biopsijom. Bolesnike smo pratili tijekom pet godina, a podjelili smo ih u tri grupe: 52 bolesnika bili su nosioci virusa hepatitis B. 75 su imala pozitivne biljege za prebioljeli B hepatitis, ali bez HBsAg u serumu. U bolesnika s biljezima virusa hepatitisa B isključen je alkoholizam. Preostala skupina od 92 bolesnika nije imala nikakvih biljega za infekciju B virusom, ali je među njima bio 41 alkoholičar. Bolesnike smo pratili tijekom pet godina s ciljem da ustanovimo obilježja prirodnog tijeka oboljenja u naših bolesnika s kroničnim B hepatitisom i bolesnika bez infekcije virusom hepatitisa B. Bolesnike smo tijekom posljednje godine praćenja testirali na suvremene testove za HBV: Prisutnost i razinu HBV DNK u serumu, HBV DNK polimerazu, IgM anti HBc protutijela.