Limfocitne populacije novorođenčadi s obzirom na gestacijsku dob i infekciju : doktorska disertacija - Juretić, Emilija (E. Juretić, 1996)
Sažetak: Glavne limfocitne populacije umbilikalne krvi 66 novorođenčadi analizirane su pomoću monoklonskih protutijela metodom dvobojne imunoflorescencije na protočnom citumetru. Novorođenčad su bila razvrstana u 3 skupine prema gestacijskoj dobi tako da je skupinu do 32. tjedna gestacije činilo 10 male nedonoščadi, skupinu od 32. do 37. tjedna gestacije 35 veće nedonoščadi, a preostalih 21 je sačinjavalo skupinu donošene novorođenčadi. Rezultati pojedinih skupina su uspoređeni međusobno kako bi se uočile promjene s obzirom na gestacijsku zrelost, a skupina terminske novorođenčadi je također komparirana sa skupinom zdravih odraslih osoba. U ispitivanje je uključeno i 14 rodilja čiji je limfocitni fenotip periferne krvi, vađene neposredno po porodu, uspoređen s fenotipom njihove novorođenčadi i kontrolnih odraslih žena.