Biochemical characterization of mutual tryptophanyl-tRNA synthetases from Escherichia coli : Doctoral Thesis - Sever, Sanja, biokemičarka (S. Sever, 1996)
Sažetak: Triptofanil-tRNA-sintetaze (TrpRS) pročišćene iz šest auksotrofnih sojeva biokemijski su karakterizirane testovima aminoaciliranja i izmjene pirofosfata. Određeni biokemijski parametri pokazuju da mutirani enzimi imaju povećanu vrijednost Km za triptofan, smanjenje katalitičke konstante (k cat), ili oboje, bez značajnih promjena u vrijednosti Km za ATP ili tRNA Trp. Na temelju trodimenzijske strukture TrpRS iz Bacillusstearothermophilus u kompleksu s triptofanil-adenilatom vidljivo je da se mutirane aminokiseline nalaze u visoko sačuvanom motivu KMSKS (M1961), aktivnom mjestu enzima (P129S, D112E, A133I) i u području dodirne površine dviju podjedinica (T60R, L91F, G329S). Kinetičke konstante drugog stupnja reakcije aminoaciliranja određene za T60R i G329S upućuju na ulogu dodirne površine između dviju podjedinica u vezivanju tRNA.