Intorno a una lettera di F. Petrarca - Deanović, Mirko (Leo S. Olschki, 1939)
O pismu nepoznatoj osobi, vjerojatno oko 1500. g., u kojem se govori o razlikama u ćudi, običajima i jeziku između Talijana i Dalmatinaca.