Notizie storiche di Montona : con appendice - Kandler, Pietro (Municipio, 1875)
Sadrži zemljopisne podatke o konfiguraciji terena, o vodama, posebno o Mirni. Zatim se govori o najstarijim narodima u Istri, o Keltima, o imenu Montona, o imenu voda koje oblikuju Mirnu, potom se prikazuju Istra i Motovun kroz povijest - u rimsko pa u bizantsko doba, u doba Karla Velikog, govori se o miru u Costanzi i posveti Istre Veneciji te njenoj povijesti za venecijanske vladavine. U dodatku (Appendice) su arhivski dokumenti, članak Tomasa Lucianija o Motovunu i popis motovunskih gradonačelnika (podestà).