Biomonitoring of trace metals (Cu, Cd, Cr, Hg, Pb, Zn) in Mali Ston Bay (eastern Adriatic) using the Mediterranean blue mussel (1998-2005) - Kljaković-Gašpić, Zorana (Array, 2007)
Malostonski zaljev je područje tradicionalnog uzgoja dagnji i kamenica. Rijetke prethodne studije su pokazale da morska voda i sedimenti iz Malostonskog zaljeva sadržavaju povišene masene udjele nekih metala, što se smatralo posljedicom prirodnih procesa ispiranja tla u okolnom području i sedimentacije. Stoga smo u razdoblju od prosinca 1998. do kolovoza 2005. proveli projekt pasivnog biološkog monitoringa dagnji u Malostonskom zaljevu s ciljem da utvrdimo biološku dostupnost tragova metala u zaljevu i sazanamo kolika je opasnost po zdravlje ljudi koji konzumiraju školjkaše iz zaljeva.