Fitocenološko-sintaksonomske značajke šuma crnike : Quercus ilex L. na otoku Krku - Trinajstić, Ivo (Array, 2007)
U radu se iznose podaci o pridolasku i rasprostranjenosti vazdazelene šumske zajednice – as. Carpino orientali-Qurcetum ilicis Trinajstić, ass. nov. na otoku Krku. Izvršena je fitocenološko-sintaksonomska analiza florističkoga sastava. U sklopu 6 fitocenoloških snimaka zabilježeno je ukupno 28 vrsta. U pojedinim snimkama zabilježeno je između 9 i 16 vrsta ili prosječno 13 vrsta. Zbog izrazito gustoga sklopa, ukupni broj vrsta i broj vrsta po pojedinoj snimci izrazito je malen. As. Carpino oorientali-Quercetum ilicis se na otoku Krku nalazi na svojoj sjevernoj ekološkoj granici, pa se razvija samo na padinama južne ekspozicije do nadmorskih visina od 60 m, u obliku niske šume ili visoke makije s prekidima od Stare Baške (punta Črnika) na istoku, do uvale Valbiske na zapadu