Dvostruki zrcalni goniograf - Seidel, Zdravko (Array, 2007)
Dvostruki zrcalni goniograf Pomorstvo, god. 21, br. 2 (2007), str. 19-30 19 Zdravko Seidel, dipl. ing. Rajka Stipe 32 52440 Poreč Stručni članak UDK:528.283 656.61.052(091) Primljeno: 12. ožujka 2007. Odobreno: 28. ožujka 2007. Dvostru ki zrcalni goniograf Dvostruki zrcalnui goniograf je navigacijski instrument za istovremeno mjerenje dvaju horizontalnih kutova. Konstruiran je pri Odjelu za nautičke instrumente Hidrografskog zavoda u Puli 1877. godine. Namjena mu je bila da navigatorima omogući određivanje pozicije broda neovisno o brodskom magnetskom kompasu u obalnoj navigaciji, a časnicima Carske i kraljevske mornarice koji su ga najviše koristili, pružao je najveću brzinu i točnost u određivanju pozicije broda među raspoloživim sredstvima i metodama krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zahvaljujući optičkom principu dvostruke refleksije zrake svjetlosti i sustavu spojenih ravnala i zrcala, horizontalni kutovi se dobiju kada se dvije zrcalne slike smjeranih poznatih objekata dovedu u zajedničku vertikalu s izravno smjeranim objektom, pri čemu se optički pravci koji prolaze kroz smjerane objekte i pripadna tri ruba ravnala, sijeku u točki unutar instrumenta koja predstavlja opaženu i pravu poziciju broda. Zbog konstrukcije nalik dvokutomjeru, instrument se po završetku snimanja mogao položiti na navigacjsku kartu tako da rubovi ravnala tangiraju opažene objekte, a presjecište ravnala daje poziciju broda. Zbog svoje praktičnosti i točnosti u mjerenju, instrument je bio rado korišten ne samo u navigaciji već i u geodetskim izmjerama. U radu su prikazani opis i upotreba instrumenta, optički princip rada te ispravci pogrešaka