Samoodržavanje brodskih sustava - Tudor, Mato (Array, 2007)
U radu je prikazan koncept samoodržavanja kod tehničkih brodskih sustava.;;Samoodržavajući sustavi su oni sustavi koji su tolerantni na greške te će i u slučaju pojave greške;;sami izvršiti održavanje te nastaviti s ispravnim radom. Pri tome se pod održavanjem ne misli na;;popravak ili fizičku zamjenu neispravne komponentne sustava. Samoodržavanje podrazumijeva;;vraćanje sustava, kod kojeg se pojavila greška, u njegovo ispravno funkcionalno stanje. Ovime;;se povećava raspoloživost sustava te smanjuju troškovi održavanja. U radu se razmatraju dva;;tipa samoodržavanja, kontrolni i funkcijsko-redundantni. Kod kontrolnog tipa, popravak se vrši;;podešavanjem različitih parametara koji utječu na rad sustava, dok se kod funkcijsko-redundantnog;;tipa povratak u ispravno radno stanje vrši reorganizacijom strukture sustava