Opći pristup primjeni norme ISO 9001:2000 u upravljanju kvalitetom djelatnosti visokih pomorskih učilišta - Kraš, Antun (Array, 2007)
Zahtjevi međunarodne norme ISO 9001:2000 primjenjivi su na visoko obrazovanje u pomorstvu. Primjena ove norme strateška je odluka visokog pomorskog učilišta. Učilište uspostavlja, dokumentira, primjenjuje i održava sustav upravljanja kvalitetom i stalno poboljšava njegovu učinkovitost u skladu sa zahtjevima ove norme. Pristup sustavu upravljanja kvalitetom upućuje učilište da analizira korisničke zahtjeve, definira procese koji doprinose ostvarenju obrazovanja koje je korisnicima prihvatljivo i upravlja tim procesima. To stvara samopouzdanje učilišta da je sposobno izvoditi obrazovanje koje dosljedno ispunjava zahtjeve. Uprava učilišta treba podastrijeti dokaze o svojoj privrženosti razvoju i primjeni sustava upravljanja kvalitetom i stalno poboljšavati njegovu učinkovitost. I konačno, uprava učilišta treba planirati i primjenjivati procese nadzora, mjerenja i analize i poboljšavanja procesa obuhvaćenih sustavom upravljanja kvalitetom