Strukturna analiza prijenosnog peljarskog računala - Šabalja, Đani (Array, 2007)
Prijevoz opasnih tereta velikim brodovima, evidentne pomorske nezgode te štete nastale;;tim nezgodama u morskom ekosustavu zahtijevaju bolju i sigurniju plovidbu. Primjenom;;novih tehnologija nastoji se smanjiti mogućnost nezgoda, polemizirajući oko efikasnosti istih na;;upravljanje plovidbom i peljarenjem brodom.;;Funkcija peljara je izuzetno značajna za sigurnost plovidbe. Razvojem novih tehnologija;;stvorena je nova mogućnost za peljare - peljarenje uz pomoć prijenosnog peljarskog računala.;;Peljarska računala pružaju peljaru mogućnost praćenja relevantnih podataka za peljarenje na;;zaslonu računala kao i mogućnost komunikacije s ostalim sudionicima u pomorskom prometu što;;uvelike povećava točnost, kontrolu i brzinu prenesenih informacija. Korištenjem ovog suvremenog;;sustava u peljarenju učinjen je veliki korak povećanju sigurnosti plovidbe